cilt diyeti, Sadece fazla kilolarınızdan kurtulmak için değil, güzel bir cilde sahip olmak için de diyet yapmalısınız ve biz de bunu cilt diyeti olarak adlandırıyoruz. Cilde pırıl pırıl bir görünüm kazandıran bu diyet, her cilt tipine farklı uygulamalar yapılarak hayata geçiriliyor. Doğal beslenme cilt diyetinin ilk kuralıyken bundan sonra da egzersiz geliyor. Biz de bu yazımızda sizler için her cilt tipine göre cilt diyetinin nasıl yaptığını detaylı bir şekilde açıkladık.

Yağlı Ciltler
Yağlı cildi olanlar, rafine şeker ve karbonhidratlardan, kızartmalardan, kuruyemişlerden uzak durmalıdır. Bol bol havuç, yeşilçay, glisemik indeksi düşürülmüş, kan şekeri üzerinde olumlu etkisi olan kepekli tahıllar tüketebilirler. Kahverengi makarna, yulaf, bol tahıllı un gibi… Düzenli meşrubat, reçel, jöle, dondurulmuş tatlı, kurabiye, kek, yağlı etler, pastırma, sucuk, tavuğun derisinin tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Bunların yerine Turunçgiller, kayısı, havuç, ıspanak gibi A vitamininden zengin gıdalar tüketilmelidir. Somon, uskumru, ton balığı gibi soğuk su balıkları da tercih edilebilir.

Yağlı ciltlerin beslenmeyle birlikte cilt bakımları da önem taşımaktadır. Yağlı cilt sorunu yaşayanların yağ düzeylerini kontrol etmek için yardımcı olan yağsız cilt ürünleri kullandığından emin olması gerekir. Cilt her gün Sabah ve akşam köpük veya temizleme jeli ile mutlaka temizlemeli. Ayda bir siyah nokta temizliği yaptırılmalı. Fondöten ve pudra kullanmamaya özen göstermeli. Bunların yerine renkli nemlendiriciler tercih edilebilir. Yağlı ciltlerin nemlendirici kremleri de tamamen yağsız olmalı. Günlük nemlendirici için hyalüronik asit solüsyonu ya da oligopeptit ve kök hücreden zengin serum kullanmaları iyi olur. Haftada 1-2 kez asitli petlerle cildin peeling yapılarak temizlenmesi, tıkalı gözenekleri açmaya yardımcı olacak, sivilce ve akne oluşumunu önleyecektir. A vitamini mezoterapisi de bu cilt tiplerinde yüz güldürücü sonuçlar verebilmektedir. Çay ağacı maskesi de yapılabilir. Güneş koruyucuda da yağsız olanları tercih etmeliler.

Kuru Ciltler

Kuru ciltler, cildin nemlenmesinde faydalı olan salatalık, balık, kereviz, ceviz, fındık, kuru kayısı gibi gıdalar tüketmelidir. Bol su içmek ve taze meyve, sebze tüketmeye özen gösterilmelidir.

Cildi kuru olanlar temizleme jeli ve köpük kullanmamalı. Çünkü bu cildi daha çok kurutur. Temizleme sütü ve losyonu tercih olarak önem taşımaktadır. Ayrıca aşırı sıcak ortamlardan ve güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınılmalı. Mümkünse spot ışık altında ve bilgisayar karşısında güneş koruyucu kullanılmalı.

Gün içinde serum, akşamları da onarıcı yüksek nemlendiricili kremler tercih edilmeli. 5 dakika buhar banyosundan hemen sonra soğuk su ile cilt yıkanmalı. Cilt nemli iken yani cildi kurulamadan nemlendirici ya da serum sürülmeli. Hyalüronik asitli veya seramid içeren kremler kullanılmalı. Bununla birlikte mineral yağlar ve vazelin de cildin banyo sırasında emdiği suyu tutmaya yardımcı olur.

Akneli Ciltler
Özellikle aknelerin aktif olduğu dönemde fast food, kola, baharat, yağlı gıdalar, sigara, kafein, kuruyemiş, çikolata ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmalı. A vitamininden ve özellikle beta karotenden zengin gıdalar diyete eklenmeli. Örneğin; havuç, turuncu sebzeler, meyveler, bal kabağı, kayısı, domates gibi.

Yağlı ve akneli bir cildi olanlarda bol su tüketimi cilt diyetinin ilk kuralıdır. Akne soru yaşayanların stresi de kontrol altında tutmalarında fayda vardır. Çünkü stres hormonları akne, rosacea, sedef gibi mevcut cilt hastalıklarının alevlenmesine neden olabilir. Stres veya anksiyete zamanlarında bu şikayetler de kötüleşme eğilimindedir. Bu tür dönemlerde yürüyüş, meditasyon, yoga yapmak iyi gelecektir.

Rutin cilt bakımı ihmal edilmemelidir. Akneler azaltılırken akne eğilimli ciltler ve yaşlanan cilde onarıma uygun nemlendiriciler seçilmeli. Salisilik asit içeren temizleyiciler ile yıkayarak gözeneklerin temizlenmesi ve cilde nazik bir peeling uygulanması doğru olacaktır.


admin

0 Yorumları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

appnexus



Facebook Paylaş

Etiketler