Sağlığınıza ve yaşantınıza dikkat etmediğiniz zamanlara ansızın gelip sizi bulan ve ondan kurtulmanızın zor olduğu bir akciğer hastalığıdır zatürre.

Zatürre olduğunuz anda ansızın gelen öksürükler uzun uzun sürer. Zaman zaman ateşiniz 39 derecelere kadar çıkar. Anlamsız öksürükler göğüs kafesinizin ağrımasına ve koyu pas renginde bir balgamın çıkmasına sebep olur. Kimi zaman bu balgam kendinizi öksürürken zorladığınız için kanla karışık bir şekilde gelir.

Peki nelerdir zatürre belirtileri?

**Başınız oldukça şiddetli bir şekilde ağrır

**Hızlı hızlı bir şekilde nefes almaya başlarsınız, kimi zaman bayılacakmış gibi olursunuz

**Boğazınızda, göğüs kafesinizde ve belirli kaslarınızda öksürmek için kendinizi zorladığınız için ağrılar oluşur

**Hastalık sırasında yada başlangıcında dudaklar morarabilir hatta sizi üzecek uçuklar oluşabilir

**Sürekli bitkin halde olursunuz insanlarla konuşmak istemez konuşsanız da anlamakta zorluk çekersiniz

**Aşırı derecede su içmeye başlarsınız ama buna rağmen tuvalete çıkma sayınız azalır

**Eğer hastalık çok ilerlemiş ile öksürük ve nefes alamama komaları yaşanabilir. En dikkat edilmesi gereken ve tedavisinin anında yapılmasının gerektiği evresidir.

Zatürre Bulaşıcı Bir Hastalık mıdır?

Halk arasında ne kadar bulaşmayan bir hastalık olarak bilinse de aslında zatürre bulaşıcıdır. Çünkü zatürreye sebep olan şey solunum yolu ile alınan bir bakteri türünün, vücudun bağışkanlığının az olduğu bir dönemde üst solunum yolu ve akciğerlerde artmasından dolayıdır. Ve yine öksürüldüğü zaman bu bakterilerin bir kısmı üst solunum yollarından dışarı verilir. Hastalığı kapmak için bağışkanlığı olmayan bir bireyin bu bakterilerden çok soluması aynı hastalığa yakalanması için yeterlidir.

Zatürre Aşısı Var mıdır?

Evet zatürre aşısı bulunmaktadır. 3-5 yılda bir yaptırılması gereken ve bu hastalığa sebep olan bakterilere karşı bağışıklık kazanmak için uygulanan bir aşı vardır. Doktor tavsiyesi ile uzman hemşireler bu aşıyı yapmaktadırlar.

 


admin

0 Yorumları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

appnexus



Facebook Paylaş

Etiketler