Anne olmanın en büyük adımı olan hamilelik her kadının hayalidir. Kim istemez ki evde minik bir şeyin dolaşıp günden güne büyümesini. Tabi hamileliğin güzel duyguları olduğu kadar zorluğu da var. Zorluklarından biri ise hamileliği boyunca kontrol altında tutulması ve bir sürü tahlilin yapılması. Hamilelik tahlilleri, anne adayını fazlasıyla yorsa da bir o kadar da önemlidir. Bu tahliller birden yapılmaz. Hamilelik süreci boyunca evrelere ayrılır. Gelin sizinle bu evreleri inceleyelim.

Hamilelik Boyunca Yapılan Önemli Tahliller

  • İlk ayda hamilelikten önceki testler yapılmadı ise öncelikli olarak gebelik öncesi testleri yapılır. Hamilelikten önce ya da sonra olan aşılar tetkik edilir. Bebeğin gelişimi ultrason cihazı ile takip edilir.
  • İkinci ve Üçüncü ayda bebeğin down sendromu olup olmadığını ve anne adayı ile kan değerlerinin uyuşup uyuşmadığına dair yapılan test ikili test ve üçlü testtir. Kan sayımı yapılan Hemogram takibi yapılır. İkili ve üçlü testten çıkan sonuçlara bakılarak ortaya kesin bir sonuç koymak için bebekten sıvı alınıp amniyosentez yapılır.
  • Beşinci ve altıncı hafta daha detaylı şekilde ultrason cihazından bebek takip edilir. Kan damarlarındaki kan akımlarını ölçerek bebeğin gelişiminde gerileme olup olmadığına Droppler USG ile test edilir. Gebelikte çeker hastalığı varsa ne düzeyde olduğuna bakılması için OGTT (Oral Glukoz Tolerans Testi) testi yapılır.
  • Sekizinci ve Dokuzuncu ayda Ultrason cihazı ile takip edilerek bebeğin bebeğin kalp atış ritmi kontrol edilir.

Bu testler hamilelik boyunca anne adayının ve bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Hamilelik tahlillerini hiçbir şekilde aksatmamaya dikkat edin ve doktorunuzun önerileri dışına çıkmayın.


editor

0 Yorumları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

appnexus



Facebook Paylaş

Etiketler