hamamın faydaları, Türk gelenek ve göreneklerinin vazgeçilmez oyuncularından biri olan hamam, hem sıradan bir günde hem de önemli günlerin öncesinde gidilmek ve rahatlamak için tercih edilen bir yerdir. Hamamda vücudumuza kese atabilir, keyifli dakikalar geçirebilir ve psikolojimizi rahatlatabiliriz. Ülkemizin her yerinde tarihi hamamlar bulunurken artık modern hamamların sauna servisi verdiğini de aktarmış olduğumuz bilgiler arasına ekleyelim. Tabi tarihi olanla modern olanın arasında seçimi yapmak sizlere kalmış bir seçenek. Yine de ikisini de denemenizi, güzel bir karşılaştırma yapmanızı öneriyoruz. Biz de bu yazımızda sizler içim hamamın faydaları adında uzun bir liste hazırladık ve sağlımıza ne gibi yararları olduğunu gözler önüne serdik.

Hamamın Yararları

1.Stresi hafifletir, zihnimizi dinlendirir, gevşetir…

2.Kas ağrılarını, gerginliklerini giderir ve eklemleri açar

3.Lenf sistemi temizliğini artırır.

4.Kan dolaşımını, kalp atışını ve metabolizma hızını arttırır ki bu nedenle de kalp hastalarına hamam önerilmez.

5.Sinüs tıkanıklıklarını azaltır.

6.Ölü hücreleri ciltten uzaklaştırarak cildi temizler, alttan taze deri çıkmasını sağlar ve cildin genç ve taze kalmasını sağlar.

7.Buhar banyoları bedeni yağ-depo toksinlerden arındırmak için çok etkili.

Hamamda Yapılabilecek temel bakımlar:

Kese: Türk Hamam geleneğinde ilk aşama kesedir. “Kese” derinin yumuşamasından sonra yapılır, bu nedenle keseye başlamadan once hamamda bir miktar zaman geçirmek gerekir. Kesenin temel fonksiyonu ölü deriyi ve kirleri ciltten uzaklaştırarak temizlenmeyi sağlamaktır. Özellikle kuru cilde sahip olanlar, keselendiklerinde oldukça fazla ölü derinin çıktığını göreceklerdir. Kesenin nasıl yapılacağında dair detaylı bilgi için tıklayabilirsiniz.

Kese, derinin gözeneklerindeki bakteri, zararlı ve atık maddeleri çıkarır ve tıkanmış gözenekleri açar, pürüzleri giderir. Cildin üst tabakasının yeniden yapılanmasını sağlar. Kese yaptıktan sonar alttan hassas bir deri çıkacağından güneşe hemen çıkmamak gerekir.

Sabunlanma veya Köpük Banyosu: Keseden sonra klasik bir lif yardımı ve doğal bir sabun ile (zeytinyağı veya defne olabilir) cildi güzelce sabunlamak kesenin faydalarını arttırmak ve temizlenmeyi, arınmayı tamamlamak için idealdir. Geleneksel olarak yapılan köpük banyosu da alınabilir. Bu yöntemde keselenen kişi göbek taşına yatar, bütün vücudu köpük ile kaplanır ve bir müddet bu şekilde bekledikten sonra durulanır. Köpük banyosunun devamında vücut lifle sabunlanır.

Hamam gerek dinlenme, gerek biraz sohbet ve gerekse arınmak için son derece ideal, keyifli, eğlenceli bir ortamdır, böyle bir geleneğimiz olduğu için çok şanslıyız. Doğal yollarla cilt bakımı için hamam son derece idealdir.


admin

0 Yorumları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

appnexus



Facebook Paylaş

Etiketler