ramazanda ağız ve diş bakımı, Ramazan ayı süresince saatlerce açlık ve susuzlukla baş etmek zorunda kalacağımız için ağız kokusunun ortaya çıkması büyük bir ihtimaldir. Bu da beraberinde başka sorunlar da getirecektir; eğer kalıcı ya da uzun süreli ağız ve diş bakımına maruz kalmak istemiyorsanız bunların sağlığına her zamankinden daha fazla önem vermelisiniz ramazan boyunca. Biz de bu yazımızda sizlere ağız ve diş bakımı adına bu aylarda neler yapabileceğinizi detaylı bir şekilde aktardık. Ramazan süresince önemseyeceğiniz aşağıdaki maddeleri normal şartlarda da yapmanız yararlı olacaktır.

Ramazan’da Ağız Sağlığınızı Korumak İçin…

• İftardan ve sahurdan sonra dişlerinizi özenle fırçalayın. Diş fırçalarken, dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de fırça yardımıyla iyice temizlenmesi gerekir.

• İftar ve sahur yemeklerinden hemen sonra ağız içerisindeki asit oranı artarak bakteri oluşumuna zemin hazırladığı için diş fırçalamanın yanı sıra ağız antiseptiği (gargara) kullanılması da ağız ve diş sağlığını korumada önemli bir kalkan oluşturur.

• Bol su için.

• Sahurda tüketilen besinler, kişilerin ertesi günkü ağız florasını direkt olarak etkilediği için vücuttan fazla miktarda su atılmasına neden olan çay, kahve, kola ve benzeri içecekleri sahurda tüketmeyin. Ertesi gün iftar saatine kadar herhangi bir şey tüketemeyeceğiniz için ağız kuruluğunun çok daha fazla oluşmasına neden olur. Bu da ağız kokusu oluşumunu hızlandırabilir.

• İşlenmiş, yağlı, şekerli, baharatlı besinlerin sindirilmesi güçtür; sindirim kanalında biriken gazlar veya dil sırtında üreyen bakteriler nedeni ile ağız kokusu meydana gelme riski bu tarz yiyecek tüketimlerinde artış gösterebilir. Bu nedenle sahurda bu tarz yiyeceklerden uzak durun.

• Tarçın ağız içi bakterilerle mücadele etmekte önemli bir gıdadır. Uygun yiyecek ve içeceklere tarçın ilave ederseniz ağız kokusunun önlenmesinde etki sağlar.

• Yediklerinizi iyice çiğneyin. Lokmaların bolca çiğnenmesi hem daha fazla tükürük salgılanmasını sağlar hem de besinlerin daha kolay öğütülmesine yardımcı olur. Bu sayede besinlerin ağızdaki olası birikimlerinin de önüne geçilmiş olur.

• Oruç mide asit seviyesini artırarak midede yanma, ağırlık hissi, ağızda kötü, ekşi tat ve kokuya yol açabilir. Bunu önlemek için iftarda liften zengin fasulye, nohut gibi baklagilleri; sahurda ise taze meyveleri tercih edin.

• Liften zengin elma, portakal, brokoli, domates, marul, pırasa, havuç gibi yiyeceklerin tüketin. Bu yiyecekler sindirimlerinin kolay olması ve ağız içerisinde uzaklaştırılması zor kalıntılar bırakmamaları nedeniyle ağız kokusundan korunmada oldukça etkilidirler.

• Dişlerde çürük yapıcı bakterilerin çoğalmasını sağlayan çok fazla yağ, şeker ve beyaz un ihtiva eden kek, bisküvi, çikolata gibi besinlerden uzak durun.

• Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek/içecekleri aynı anda tüketmeyin. Sıcak bir çorba içerken yanında soğuk su içmeyin. Hem diş hem de dişeti sağlığınız olumsuz etkilenir. Isı farkı fazla olan yiyecek ya da içecekleri tüketirken dikkatli olun.

• Özellikle sahurda sigara içmeyin. İçiyorsanız ertesi gün ağız kokusu problemi yaşamaya hazır olun.


admin

0 Yorumları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

appnexus



Facebook Paylaş

Etiketler