ramazan tatlıları kaç kalori, Ramazan ayının geleneklerinden bir tanesidir iftardan sonra güzelim bir tatlı yemek, maalesef önüne geçmek pek de kolay olmuyor. Ancak bu hem zaten oruç nedeniyle bozulmakta olan sağlık düzeni için zararlı, hem de kilo almanıza neden olabilecek bir şey. Tabi ki tatlı yiyin iftardan sonra ama bunu haftada bir yapmanız en mantıklısı olacaktır. Zira ramazan tatlılarının neredeyse hepsi bol şerbetli ve bunla ilintili olarak bol kalorili. Biz de bu yazımızda sizlere ramazan tatlılarının hepsinin kaç kalori olduğunu açıkladık.

Kemalpaşa

Şerbetli tatlılardan Kemalpaşa, en yüksek kaloriye sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Kemalpaşa’nın bir porsiyonu yani 4 tanesi 476 kaloriye sahip. O nedenle tüketeceğiniz ölçüye dikkat etmelisiniz. Üzerine tarçın ekleyerek kan şekerinizin nispeten daha dengeli olmasını sağlayabilirsiniz.

Baklava

Canınız şöyle cevizlisinden ya da fıstıklısından bir baklava mı çekti? Bir porsiyon yani 200 gram (4 adet) baklava tüketmenin faturasının 425 kalori olacağını bilin. Bu kaloriyi yakmak için 30 dakika koşmanız gerekiyor.

Şekerpare

Şekerpare fazla şerbet içeren tatlılardan biri. İçerdiği şerbet sebebiyle bazı yörelerde “şerbetli kurabiye” olarak da biliniyor. 1 porsiyon yani 150 gram şekerpare tüketmek ise 446 kalori almanıza neden olacak. Bu nedenle şekerpareyi, tıpkı diğer şerbetli tatlılarda olduğu gibi porsiyon olarak değil, küçük bir adet şeklinde tüketmeye dikkat edin ve haftada bir kereyi aşmayın.

Lokma

1 porsiyon yani 5 adet adet lokma 362 kalori. Üstelik yağda kızartılarak yapılıyor olması ayrıca kalp damar sağlığınız için de zararlı. Canınız çok çektiyse ayda iki kereyi aşmamak üzere bir iki tane tüketebilirsiniz. Lokmayı evde kendiniz hazırlayabilir, şerbetine şekeri az koyup üzerine tarçın ekleyerek tatlandırabilirsiniz.

Ayva Tatlısı

Ayva bağırsak sağlığı açısından faydalı bir meyve. 1 porsiyon ayva tatlısı 157 kalori içeriyor. Haftada 1 kez 1 porsiyonu rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Güllaç

Ramazan’ın geleneksel tatlısı güllaç, süt içeriğiyle de besin değeri yüksek ve sağlıklı bir tatlı. Bir porsiyonu yani yaklaşık 200 gramı 235 kalori olan güllacın cevizlisi kalp ve damar hastalıkları açısından da faydalı. Omega 3 yağlarından zengin bir tatlı olan güllacı Ramazan’da iftardan sonra tüketebilirsiniz. Ancak 1 porsiyonu aşmayın.

Sütlaç

Sütlaç da sağlıklı tatlılar arasında yer alıyor ancak ölçüyü kaçırmamak gerekiyor. Bir kase sütlaç 299 kalori. Üzerine tarçın serpildiğinde, tarçının kan şekerini dengeleyici özelliğinden faydalanmak da mümkün oluyor. Sütlacı, gaz sorunu yaşamamak için çok soğuk yememek, dolaptan çıkardıktan sonra biraz bekleterek tüketmekte fayda var.

Sütlü Nuriye

40 kat yufkadan oluşur. Şerbetinin %30’u süttür. Harç olarak, bol miktarda fındık kullanılır. İçerisinde süt olduğundan 2 gün içerisinde tüketilmelidir. Fındıklı, sütlü, hafif ve vazgeçilmez tatlının 1 porsiyonu 445 kaloridir.

Kakaolu Hurma Toplar

Ramazan’ın vazgeçilmez lezzeti hurma besin değeri açısından oldukça yüksek. Oruç, glisemik etkisi yüksek ve kana karışımı hızlı olan hurma ile açıldığında gün boyu düşen kan şekerinin yükselmesi ve bağırsakların düzenli çalışması sağlanıyor. Hurmayı tatlı ihtiyacınızı gidermek için de tüketebilirsiniz. Diyetisyen Özge Öçal, 2 adet kakao ile ezilmiş hurma toplarının hem lezzetli hem de 145 kalori ile ideal bir tatlı olacağını söylüyor.


admin

0 Yorumları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

appnexus



Facebook Paylaş

Etiketler