kahvaltıda yenilmemesi gereken şeyler, Kahvaltı, bir gün içerisindeki en önemli ve en çok besin almamız gereken öğündür. Bu öğünde yanlış beslendiğimiz takdirde hem istenmeyen kilolarla karşılabilir hem de sağlık sorunlarıyla baş etmek zorunda kalabiliriz. Bu şu demek olmuyor:”Kahvaltı yapın da, nasıl yaparsanız yapın.” Kahvaltıda yenmesi gereken kadar yenilmemesi, tüketilmemesi gereken besinler de bulunuyor. Biz de bu yazımızda sizlere toplam yedi tane kahvaltıda yenmemesi gereken besinlerin listesini sunduk.

Kahve

Sabahları çok acıkmayan kişilerin en popüler kahvaltı tercihi kahve. Sade ya da sütlü içilen kahve pek zararlı olmazken, birçok insan kahvesine aromalı şuruplar, şeker ve krema ekliyor. Kahveye ilave edilen bu lezzetler birer şeker ve karbonhidrat bombası. Dr. Dulan, birçok kişinin kahvesini şekerli ve karbonhidratlı ilavelerle içmeyi sevdiğini fakat bu şekilde içeceğin içinde hiç bir yararlı besine rastlanamadığını söylüyor. İçinde protein ya da lif bulunmayan kahveniz size sabah enerjisi verebilir fakat sizin için asla besleyici olmayacaktır.

Poğaça

Şeker ve rafine karbonhidratla dolu, yağda kızarmış doughnutlar , açmalar, poğaçalar uzak durulması gereken bir başka kahvaltı seçeneği. Hafta sonu yoğun çalışma temponuz ve başarılarınız için kendinize bir poğaça ödülü verebilirsiniz fakat her sabah bu şekilde beslenmeyi alışkanlık haline getirmemelisiniz. Eğer kahvaltı tercihiniz pastane ürünlerinden yana olacaksa en azından bu kalori bombalarını proteinlerle kombinlemeyi deneyin. Kan şekerinizi dengelemek ve ani enerji patlamalarını önlemek için bir avuç fındık ya da haşlanmış katı yumurtayı poğaçanızla birlikte tüketin.

Muffin kek

Etiketinde “yulaf” geçen ve beyaz unla yapılanlara göre daha koyu renge sahip olan muffin kekler ilk bakışta sağlıklı bir tercih gibi görünüyor olabilir. Bu sağlıklı gibi görünen keklerden tam tahıl ya da lif elde etmek oldukça zor. Üstelik büyük fırın kekleri düşündüğünüzden daha çok kalori içeriyor. Fırınlardan aldığınız kekler yaklaşık 600-800 kalori civarında besin değerine sahip oluyor. Eğer hazır muffin almak zorundaysanız, kekin yarısını bir proteinle birlikte tüketmeye çalışın, diğer yarısını ise yemeyin.

Simit

Bir simit 4 dilim beyaz ekmeğe eşit ve içinde hiç protein bulunmuyor. Tam tahıllı simitleri tercih ederek bu öğünü daha sağlıklı bir hale getirebilirsiniz. Tam tahıllı simidinizi ikiye bölün ve yalnızca bir kısmını tüketin. Simidi mutlaka proteinle tüketmeye çalışın, krem peynir yerine şekersiz fıstık ezmesi, avokado ya da light beyaz peynirle birlikte tüketin.

Kahvaltı etmemek

Beslenme uzmanı Dr. Helm, kahvaltıyı es geçmek yerine oldukça az yemenin daha faydalı olduğunu söylüyor. Sabah kahvaltı yapmayan kişilerin daha sonraki öğünlerde yemeği fazla kaçırdığını söyleyen Helm, akşam yemeklerinde fazla yediğinden ya da gece atıştırmalarından şikayet eden kişilerin sabah öğününe dikkat etmeleri gerektiğini söylüyor. Eğer sabahları kendinizi aç hissetmiyorsanız bir bardak süt, küçük bir kase tahıllı kahvaltılık gevrek ya da bir porsiyon meyve tüketebilirsiniz.

Meyve suyu

Beslenme uzmanı Dulan, sabahları kahvaltı etmeyen birçok kişinin bir bardak meyve suyu içtiğini ve bunu “öğün” olarak adlandırdığına şaşırdığını belirtiyor. Yalnızca meyve suyu tüketilen sabahlarda hiçbir besleyici özelliği bulunmayan şeker ve karbonhidratlar tüketiliyor. Sağlıklı görünen meyve-sebze suyu karışımları ise genellikle yeterli miktarda protein içermiyor ve sabahın ilerleyen saatlerinde açlık krizine girmenize neden oluyor.

Kahvaltılık bar

Beslenme Uzmanı Rania Batayneh, kahvaltılık barların genellikle şeker yüklü olduğunu ve hiç protein ve lif içermediğini belirtiyor. Dr. Batayneh, protein,lif ve sağlıklı yağlar içeren kahvaltılık barları tercih etmenizi öneriyor. Sağlıklı kahvaltılık barlarda en az 5 gram protein bulunurken şeker oranı da 5 gramın üzerine çıkmıyor.


admin

0 Yorumları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

appnexus



Facebook Paylaş

Etiketler