buzdolabı yerleştirme, Bu yazımızda belki de kimsenin aklına gelmeyecek, ama sadece buzdolabını açtığınız ve yer kalmadığını gördüğünüzde yaşayacağınız bir sorunun çözümünü sizlere aktaracağız. Buzdolabını özenli ve düzenli yerleştirmek hem yerden tasarruf etmenize yardımcı olur hem de besinlerin, yiyeceklerin daha sağlıklı ve uzun ömürlü saklanmasını sağlar. Son zamanlarda geliştirilmiş olan buzdolaplarının geniş iç hacmi ve çok sayıdaki çekmeceleri bizlere bu şansı gayet iyi şekilde sunarken bizlere de bu şansları kullanmak kalıyor.

Buzdolabı yerleştirirken dikkat etmeniz gereken püf noktaları:

Çiğ eti pişmiş etten mutlaka ayırın

Tezgâhta olduğu gibi buzdolabında da pişmiş etlerle çiğ olanların birbirine dokunmaması çok önemlidir. Çiğ et potansiyel mikrop taşıyıcısıdır, iyi pişen yemekte ise bakteriler bir süreliğine ortadan kalkar. Yani pişirme, aynı zamanda bir cins bakterilerden arındırma işlemidir. Pişmiş et, çiğ ete temas ederse, yeniden kirlenebilir ve bakteri taşıyıcı hale gelebilir.

Yumurtanın risklerini bilin

Sofraların vazgeçilmezi yumurta, masum görünüşüne rağmen, pişirilmeden önce en tehlikeli gıdalardandır. Yumurta hem kabuğunda hem içinde büyük miktarlarda bakteriye ev sahipliği yapar. Bu nedenle yumurtaları kendi kutusu içinde saklayın. Çünkü yumurtanın kabuğuna değen bütün besinler kirlenecektir. Genellikle yumurta raflarında, yumurtalardan boş kalan yerlere, sarımsak, limon koymak gibi uygulamalar, mikropların hızla yayılması açısından tehlikelidir.Plastik ambalaj kaplarının, saklama kabı olmadığını unutmayın

Son dönemlerde sık yapılan hatalardan biri, kalın plastikten yapılmış (dondurma, yoğurt gibi ürünlerle gelen) kapları yıkayarak, tekrar tekrar saklama kabı olarak kullanmaktır. Bu, her ne kadar ekonomik ve çevre dostu bir çözüm gibiymiş gibi görünse de, sağlık açısından çeşitli riskler taşınır. Öncelikle plastik kaplar, diğerlerine göre en sağlıksız olanlardır. Ayrıca bu kaplar, sadece satılırken içinde bulunan ürünü, belli bir süre korumak amacıyla tasarlanmış ve üretilmiştir. Bu kapları özellikle bulaşık makinesinde yıkadığınızda, bulaşık makinesine dayanıklı üretilmediklerinden, siz deformasyon görmeseniz bile hem üzerindeki boyaların hem plastik kısmının tehlikeli hale geçme olasılığı vardır. Ömrü zaten kısa olan bu kaplardan, içlerine sonradan koyduğunuz besinlere plastik, boya ve benzeri moleküllerin geçme şansı, bunları ciddi anlamda riskli hale getirir. Bu nedenle, uzun süreli saklama amacıyla üretilmiş, tercihen bulaşık makinesinde yıkanmaya da dayanıklı saklama kapları kullanınız.

Sütü, ışık geçirmeyen kutularda saklayın

Bazı besinler gün ışığıyla karşılaştığında besin değerini büyük ölçüde kaybeder. Süt de bunlardan biridir. Bu nedenle satın alırken ve saklarken günışığı geçirmeyen kaplar tercih edilmelidir. Bu, özellikle B2 vitamininin vasfını yitirmemesi açısından önem taşır.Cam kaplarınızın değerini bilin. Kırılma riski olsa da, plastik ve metal gibi alternatifleriyle karşılaştırıldığında, cam kapların besinleri sağlıklı saklamak açısından, büyük üstünlüğü vardır. Daha doğaldır, paslanarak veya çözülerek besine karışmaz. Saklama kabı alacaksanız, cam olanları tercih etmeye özen gösterin.

Sebzeleri ambalajında bırakmayın

Ambalaj, eve getirene kadar sebzenizi korur, fakat daha sonra genellikle gereksiz, hatta riskli hale gelebilir. Plastik poşetler gıdanızı olumsuz etkileyebilirken, kâğıt ambalajlar, sebzenizin daha erken bozulmasına neden olabilir. Sebzeleri buzdolabınıza ambalajından çıkararak yerleştirmek, en sağlıklı yöntemdir. Elbette buzdolabı raflarının ve sepetlerinin temizliğinin de ihmal edilmemesi gerekir.


admin

0 Yorumları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

appnexus



Facebook Paylaş

Etiketler