Bağırsaklarda bulunan gaz, vücut sağlığı açısından oldukça önemli bir göstergedir. Çıkarılan gaz, bağırsakların son 20 cm’ine dair bilgiler içerir. Beslenme tarzı, sindirim genleri, vücutta bulunan sayısız mikroorganizma ve metabolizma arasındaki etkileşimle ilgili bir olgu olan bağırsak gazı, ciddi hastalıkların da habercisi olabilir.

Bağırsakta fazla miktarda oluşan metan ve hidrojen gazı, karbonhidratların emilimine dair bir soru işareti oluşturabilir. Şekerin ve nişastanın emilim sürecinin uzaması ise bağırsakta fermantasyona yol açabilir. Aşırı miktarda olan metan gazı bağırsak hareketlerini kesintiye uğratabilir. IBS Sendromu olarak bilinen, huzursuz bağırsak sendromu, kabızlık sebebi olabilir.

Bağırsak Gazı

Bağırsakta oluşan gazların bileşiminde oluşan herhangi bir değişim, sindirim kanalıyla ilgili herhangi bir sorunun ciddi habercisi olabilir. Gazla birlikte oluşan kötü kokunun sebebi, hidrojen sülfürdür. Dar alana sıkıştığı zaman vermiş olduğu rahatsızlığın yanı sıra, aşırı miktarda oluşan gaz, kalın bağırsak kanseri veya bağırsak iltihabı sebebi olabilir.

Şimdiye kadar kullanılmış olan ve bağırsak gazını ölçmenin en ilginç yöntemi nefestir. Bazı gazlar, kana karıştığı ve akciğerlere salındığı için bağırsaktan çıkan gazın bir kısmı, ağızdan da çıkıyor denebilir.

Bütün bunlara ek olarak kullanılan başka bir yöntem ise dışkı örneğini fermantasyona uğratmaktır. Bu yol sonucunda ortaya çıkan gaz, anüsten çıkan gazla benzerlik gösterecektir. Bu sayede sindirimin ilk aşamalarında olan sorunlar da tespit edilebilir.


editor

0 Yorumları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

appnexus



Facebook Paylaş

Etiketler