aşırı terleme sorunu, Yazın gelmesiyle birlikte sıcak havalar kendini fazlasıyla göstermeye başladı. Ne kadar rahat giyinmenin keyfini çıkarsak da aşırı sıcağa maruz kaldığımız için terleme sorunuyla karşı karşıya olduğumuz da aşikâr. Deodorant ve ter engelleyici ürünler ne kadar işe yarasa da bir vakitten sonra onların da etkisiz kaldığını görebiliyoruz. Bu yüzden biz de sizlere terlemeyle, daha doğrusu aşırı terlemeyle alakalı önemli bilgiler vereceğiz. Zira normal derecede terlemenin yanı sıra ter bezlerinin aşırı çalışmasıyla birlikte ortaya çıkan sorun bulunmakta. İşte aşırı terleme sorununun detayları ve tedavisi.

Aşırı terleme hem sağlığı hem psikolojiyi bozuyor

Aşırı terleme sorunu her 4 kişiden birinde görünen önemli bir rahatsızlık. Kalıtımsal olan el ve ayak terlemeleri özellikle Japonya’da dünya ortalamasından 20 kat daha fazla görülüyor. Hiperhidroz adı verilen aşırı terleme, kişinin terlemesinin ısı düzenleme görevini aşarak fazla yoğunlaşması olarak tanımlanabilir. Tüm vücuttan olabilmekle beraber, en sık koltuk altı, avuç içleri ve ayak tabanlarında görülüyor. Kişi heyecanlandığında ve stres altındayken terleme artıyor. Dr. Sağlam, “Hiperhidroz, hem hijyen hem de sosyal ilişkiler açısından son derece rahatsız edici hale gelebiliyor. Koltuk altlarında olduğunda kötü kokunun yanı sıra giysilerin ıslanmasına ve lekelenmesine neden olurken, elleri terleyen kişiler için basit bir tokalaşma eylemi bile önemli bir sorun haline gelebiliyor. Ayak terlemeleri ise hem sağlık sorunlarına, hem de kokuya yol açıyor. Tüm bu şikayetler, hem sağlığı hem de psikolojiyi olumsuz etkileyen önemli bir sağlık sorununa dönüşüyor” diyor.

Altta yatan nedenler göz ardı edilmemeli

Aşırı terleme teşhisinde hem ter bezlerinde, hem de bunları uyaran sinirlerde bir sorun olduğu düşünülerek kontroller buna göre yapılıyor. Tedavi öncesinde ilk olarak duruma yol açan sistemik bir hastalık olup olmadığı araştırılıyor. Çeşitli hormonal bozukluklar, özellikle de tiroit hastalıkları terlemeyi artırabiliyor. Terlemeyi azalıcı bir takım bölgesel ya da sistemik ilaçlar kullanılabiliyor ancak bunların etkisi sınırlı kalıyor ve yan etkileri çok fazla görülüyor.

İlaç tedavisi ve cerrahi yöntemlerin yan etkileri fazla

Aşırı terlemeyi azaltmak için geliştirilen cerrahi yöntemler bulunuyor. Bunların arasında en sık uygulanan ve en etkili olan, sempatektomiler yöntemi. bu yöntemde kola ve koltuk altına giren sempatik sinirler kesiliyor. İşlem ya açık olarak ya da endoskopi kullanılarak yapılabiliyor. Etkili olmasına karşın bu yöntemin de birçok yan etkisi bulunuyor. Diğer bir cerrahi yöntem ise koltuk altındaki cildin ter bezleri ile birlikte çıkarılması. Ancak çok belirgin yara izlerine yol açtığı için bu yöntem de çok fazla tercih edilmiyor.

Botoks tedavisi terlemeyi 6 – 9 ay engelliyor

Dr. Hülya Sağlam son dönemde terleme tedavisinde botoks yönteminin sıkça kullanıldığına dikkat çekerek, “Bu yöntemde koltuk altına, avuç içi ve ayak tabanlarına botoks iğneleri uygulanıyor ve terleme 6 – 9 ay boyunca engellenebiliyor” diyor. Botoks tedavisi hastane ortamında 10 dakikalık bir seans şeklinde gerçekleştiriliyor. Dr. Sağlam, “Bu yöntem ömür boyu sonuç vermese de 10 dakikalık bir uygulama ile kişi uzun süre rahat ediyor. Uygulama kolaylığı olması da tercih edilme nedenleri arasında” diyor.


admin

0 Yorumları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

appnexus



Facebook Paylaş

Etiketler