Hamileliğin Gecikmesi

Normal zamanında doğması gereken bebeğin belirli sebeplerden dolayı doğamamasına geç doğum denir. Normalde erken doğumla sık sık karşılaşılır. Ama zamanından geç doğum olması çok sık görülen bir hadise değildir. Erken doğumların bir çoğunda anne ve çocuğun sağlığı olumsuz yönde etkilenmektedir. Aynı durum geç doğumda da mevcuttur. Doğum zamanından ne kadar geç olursa anne ve karnındaki bebeğin bundan etkilenmesi de o kadar fazla olur.

Şimdi doğumun niçin geciktiğini ve doğum geciktiği zamanlarda annelerin alması gereken önlemler nelerdir bunları inceleyelim.

Yapılan araştırmalar ve hastanelerden alınan sonuçlara göre gebe kalındıktan(son adet gününden) yaklaşık 280 gün yani 9 ay 10 gün kadar sonra bebeğin doğması gerekmektedir. Tabi bu zamanı önceden tahmin etmek oldukça zordur. Doğan bebeklerin çok az kısmı tahmin edilen doğum tarihinde dünyaya gelirler. Uzman doktorlar bebeğin ne zaman doğacağını hesap edebilmek için bir takım yöntemler kullanmaktadırlar. Örnek verilecek olursa bebeğin doğacağı hafta rahmin büyüklüğünden ya da çekilen ultrasonlardan tahmin edilebilmektedir.

Hamileliğin Gecikmesi

Bebeğinizin doğum tarihini gebeliğin ilk zamanlarından beri yapılan tedaviler sonucu öğrenmeniz daha sağlıklıdır. Doğuma bir kaç ay kala yapılan tahminler ve muayenelerin pek işe yaramadığı doktorlar tarafından tespit edilmiştir. Bu yüzden doğum öncesinde muayenelerinize erken başlamanız sizin ve doğacak olan bebeğiniz için çok önemlidir.

Doğumun 280 günden fazla sürmesine gün aşımı denir. Gün aşımı genellikle ilk gebelikte görülen bir olaydır. Aynı zamanda ilk gebeliğini gün aşımı olarak geçirmiş olan annelerin ikinci doğumlarında da gün aşımı yaşamaları olası bir olaydır.

Geç doğumun zararları nelerdir?

Geç doğumda en çok rastlanan şey bebeğin suyunun azalabilmesidir. Su azaldığında bebeğin karın içinde yaptığı ters hareketler göbek kordonunun sıkışmasına sebep olabilir. Ayrıca doğumun 280 günü geçtiği zamanlarda bebeğin sağlıklı beslenememesi sonucu tırnaklı, uzun saçlı ve cildi buruşmuş bir şekilde doğması olasıdır.

Geç doğumda bebeğin sağlığı nasıl kontrol edilmektedir?

Bebek tahmin edilmediği günlerde doğmaz ise sağlığı belirli testler ile kontrol edilmelidir. NST ve CST testleri ile bebeğin karın içerisinde sağlıklı olup olmadığı kontrol edilebilmektedir. Sağlıklı bir bebek her gün hemen hemen aynı sayıda tekme atar karnınıza. Eğer bu tekme sayıları farklı bir periyotta ilerlemekteyse bebeklerin sağlıklarında ters giden bir şeyler var demektir.

NST ve CST testlerinde annelerin karınlarına bir kuşak yerleştirilir doktorlar tarafından. Bebeğin her tepik atışında bir tuşa basılarak kayıtlar alınır. Bu kayıtlar sonucu alınan raporlar ile bebeğin sağlığı hakkında fikir sahibi olunabilmektedir.

Gebeliğiniz sırasında sürekli doktorunuzla irtibatta olmanız sizin ve bebeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir. Bu yüzden yapılması gereken testleri zamanında yaptırmalı ve doktorlarınızın uyarılarına ve tavsiyelerine her zaman uymalısınız.


admin

0 Yorumları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

appnexus



Facebook Paylaş

Etiketler