bebeklerde güneş alerjisi belirtileri, Daha önce bu kategoride yazmış olduğumuz her yazıdaki cümlemizi tekrar belirtelim. Bebeklerin vücut dirençleri bizimkilere oranla çok daha azdır, bu nedenle hastalıklardan ve alerjik reaksiyonlardan çok daha fazla, çok daha uzun süreli etkilenirler. Bebeklerde güneş alerjisi pek sık rastlanılan bir şey olmasa da dikkate alınması gereken bir hastalıktır. Biz de bu yazımızda sizlere bu hastalığın neredeyse tüm detaylarını sunduk. Güneşin tepede olduğu saatlerde, 11 ile 16 arasında çocuğunuzu zorunlu olmadığı sürece dışarı çıkarmamanızı öneriyoruz; bu az da olsa bir koruma sağlayacaktır. Bunun yanı sıra üç farklı güneş alerjisi türü olduğunu unutmayın. Bu yüzden her alerji türünün belirtileri farklıdır, alttaki listede her türün belirtilerini görebilirsiniz. Alerji ortaya çıktığı zaman hiçbir zaman kaybedilmeden ilk önce doktora gidilmeli, ardından doktorun verdiği ilaçlar eksiksiz olarak kullanılmalıdır.


Güneş Enerjisi Türleri

Polimorföz ışık erüpsiyonu (PMLE). , güneşe maruz kaldıktan sonraki dakikalarda ya da bunu izleyen birkaç saat içinde başlar. Reaksiyon, genellikle kırmızı zemin üzerinde beyazımsı ya da sarımsı, kaşıntılı ve kabarcıklı cilt görüntüsüyle belirir. Yamalar halinde kabarcıklar gelişebilir. İltihaplanan kan damarları, cildinizin kızarmasına ve şişmesine neden olur. PMLE, ‘güneş zehirlenmesi olarak da bilinir. Vücudun boyun bölgesini, kolların arkasını, yüzü ve elleri etkiler. Belirtiler, etkilenen bölgelerin güneş ışığından korunmasıyla birlikte birkaç gün içinde kaybolur. Güneş alerjisinin en yaygın türü olan PMLE, daha çok ilkbahar ve yaz başlarında etkili olur.
Aktinik prurigo. Genellikle çocuklarda ve genç yetişkinlerde meydana gelir. ; ciltte kırmızı, kabarcıklı yamalar ve güneş ışığı görmeyen bölgelere yayılabilen kaşıntılı kabarcıklardır. Sıvı dolu kabarcıklar patlayarak açılabilir. Aktinik prurigo; yanakları, boynu, kulakları, kolları ve elleri etkiler. Alerjik reaksiyon sonucunda iltihaplanan dudaklar ise çoğunlukla çatlar ve yarılır. Aktinik prurigo, bazı insanlarda yara izleri bırakır. Belirtiler genellikle yaz aylarında başlar ve sonbaharın sonlarına doğru iyileşme gösterir.
Kronik aktinik dermatit (CAD-kronik aktinik deri iltihabı). Yüzde, kafa derisinde, boynun iki yanında, göğsün üst kısmında, kolların arkasında ve ellerde kuru, kaşıntılı, kalın yamalı, iltihaplı bir cilt oluşumuna yol açar. Güneş ışığının etkilediği geniş cilt bölgelerinde yamalı “adalar” oluşabilir. Bazı durumlarda belirtiler, avuç içlerinde ve ayakların altında görülür. Kronik aktinik dermatitin belirtileri, alerjen bir maddeye doğrudan temas etmenin yol açtığı (temas dermatiti) belirtilere benzeyebilir.
Güneş ürtikeri. , güneş ışığına maruz kalındığı sırada başlar ve kurdeşen, kaşıntı ve kabarcıklara neden olur. Güneş ürtikeri, hem doğrudan güneş ışığı alan hem de kıyafetlerle kapatılmış bölgeleri etkiler. çoğunlukla ileri yaşlardaki insanlarda meydana gelir. Belirtiler, genellikle cildin güneş alan bölgelerinin kapatılmasından sonraki bir saat içinde iyileşir.

Güneş Alerjisi Nedenleri

Uzun saatler güneşin altında, güneşin en zararlı ışınlarını yaydığı saat dilimlerinde herhangi bir koruyu sürmeden güneşin zararlı ışınlarına maruz kaldığınızda güneş alerjileri kaçınılmazdır. Bunun yanında kullandığınız bazı ilaçlar güneş alerjilerini tetikleyebilir. Örneğin, bazı şeker hastalıkları için kullanılan şeker ilaçları, bir takım antibiyotikler, tükettiğiniz bazı maydanozgiller, incirin özellikle sütü, turunçgillerde ilaçların yanında güneş alerjisini tetikleyen bazı besinlerdir.

Güneş alerjisi tedavisi

Güneş alerjisine genelde vücudunuzun açıkta kalan kısımları olan kollar, ayaklar, yüz bölgesi, bacaklar gibi bölgelerde rastlanılır. Genelde ciddi olmayan güneş alerjileri herhangi bir tıbbi müdahale uygulanmadan 1 hafta ila 10 gün arasında geçer. Bunun yanında güneş alerjisinin durumuna göre enfeksiyonu önleyici ve iyileşmeyi çabuklaştırıcı antibiyotikli ya da sıvı çekici kremler kullanılarak güneş alerjisinin tedavi süreci hızlandırabilir.


admin

Bir yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Benim kizim gecen yaz asiri sicakti hva günes alerjisi oldu günes gören heryeri kapardi kizardi cok zor gecti yani kisa dogru ve günese cikarmadan gecti simdi tekrar yine basladi azda olsa günesi görünce kizariyo ne yapabilirim yardimci olurmusunuz

appnexus



Facebook Paylaş

Etiketler