bebeklerle nasıl oyun oynanır, Küçüklük döneminde oynanan oyunlara sadece çocukların eğlenme aracı olarak bakılmamalı. Oyunlar, çocuğun zeka gelişimi de fazlasıyla önemlidirler, belki de ona öğrettiklerinizden bile daha önemliler. Bu yüzden sıradan oyunlarla çocuğunuzu oyalamayın, bilgisayar ve ateri başına bırakmayın. Bİrçok özel, zeka geliştiren oyun bulunuyor. Biz de bu yazımızda bu konuda yardımcı olmaya çalışacağız sizlere. İlk olarak çocuğu en çok fiziksel olarak geliştirecek oyunlara yer veriyoruz yazımızda, ardından ise zeka bakımından gelişmesini sağlayan oyunların bir listesi bulunuyor altta. Çocuğunuzun, bebeğinizin oyunların sizin de katılmanız onun oyunu daha çok benimsemesini, daha çok oynamak istemesini sağlayacaktır. Çoğu oyunlar hem kız hem de erkek bebekler için tercih edilebilir.

Bebekleri Geliştiren Oyunlar
Bebeğinizle sallanma oyunu oynayın. Siz ve bir yetişkin daha bebeğinizi bir battaniyenin içine koyup karşılıklı onu sallayabilirsiniz. Bu aktivıtede sallanan bebek duyusal olarak uyarılır.

Bebeğiniz kucağınızdayken aynanın karşısına geçin. Onun vücudunun belirli yerlerini işaret ederek konuşun – ağız, göz. burun, kol vs. Sonra aynada uzaklaşarak sorun: “Bebek nereye gitti?” Yeniden yaklaşarak “Buradaymış!” deyin. Bu oyun bebeğinizin bedenine olan dikkatini arttıracak ve sizi diğerlerinden ayırmasına yardımcı olacaktır.

Keşfedecekleri tüneller yapın. Her iki tarafı açık büyük kartondan kutular kullanabilir veya bir masanın bir ucunu bir örtü ile kapatabilir ve bebeğinizi bunun içine doğru emeklemeye cesaretlendirebilirsiniz.

Temiz plastik tenis topu tüpünün üstünü yarısını örtecek şekilde renkli kağıt ile bantlayın. İçine küçük bir oyuncak ve üstüne topları yerleştirin. Tenis tüpünü bir ileri bir geri yatırın, bunu yaparken oyuncak bir görünüp, bir kaybolsun. Bu aktivite sayesinde bebeğiniz neden-sonuç ilişkisini ve objelerin daimi ( bir oyuncak görünmese dahi var olmaya devam etmektedir.) olduğunu kavramış olacaktır. Bir ayakkabı kutusunun iki tarafını kesin. İçine bir oyuncak araba koyun ve arabayı tünelden geçiriyor gibi yapın. Çocuğunuzun araba bir taraftan dışarı çıktığındaki tepkisini gözlemleyin. Arabayı çok yavaş itin ve tünelin içinde durdurun.Çocuğunuz nasıl tepki verecek?


Bebeklerin Zekasını Geliştiren Oyunlar

Anne babanın oyuncakları birebir kontak kurarak, çocukla birebir ilgilenerek kullanması çok önemli. Bebeğinize günde iki saat gibi bir zaman ayırın ilk yıl içinde.
Televizyon gibi tek yönlü uyarımlar bebeğin hayatında olmamamalı. Televizyon bebeğin hem zekasını hem de dikkatini negatif etkiler.
Oyuncak seçimini yaşına göre, uzman desteği alarak yapın. Eğitsel oyuncakları tercih edin.
Özellikle ilk başlarda oyuncaktan çok dokunsal aktiviteler, anne baba ile tensel kontak, bebek için çok daha önemli.
Oyuncaklara başlamanız gereken dönem, ikinci-üçüncü ay arası. İlk başlarda takip oldukça önemli, daha sonra bebek büyüdükçe el kullanımı, el-göz koordinasyonuna yönelik oyuncaklar, daha sonra motor gelişimini destekleyecek oyuncaklar, sonra hem el gelişimini hem motor gelişimini destekleyecek oyuncaklar kullanılabilir.
Bebeklere dördüncü ya da beşinci aydan itibaren evdeki küçük mutfak gereçleri, tencereler, kepçeler oyuncak olarak verilebilir. Evdeki pek çok şey oyuncak olarak yaratıcı bir şekilde kullanılabilir.
Beşinci ya da altıncı aydan itibaren üst üste dizilen oyuncaklar, puzzle’lar kullanılabilir. Bebeğin beyninde birtakım resimleri tamamlamasını, sınıflandırma yapmasını sağlayacak oyuncaklar verilebilir.
Odanın çok fazla oyuncakla dolu olmaması çok daha iyi olur.
Kitap okumaya dördüncü aydan itibaren başlamak gerekiyor. Bebekle direkt göz kontağı kurarak, göstermek şeklinde kitaplarla bebeğin gelişimini desteklemek oldukça etkili.
Bebeğe birinci yılın ikinci yarısında bir albüm yapabilirsiniz. İlgisini çeken resimleri, annenin-babanın, yakınlarınızın resimlerini teker teker göstererek tekrarlar yapmak, bebeğin beyin gelişimi açısından son derece önemli.


admin

0 Yorumları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

appnexus



Facebook Paylaş

Etiketler