insanlık tarihini değiştiren kadınlar, İnsanlık tarihini tabi ki çok değiştiren büyük olaylar oldu, yeri geldi küçük olaylar da en önemli adımların atılmasına vesile oldular. Ancak biz bir kadın sitesi olarak feminen tarafımızı gösterip, biz kadınların dünyayı değiştirme adına nelerin altına imza attıklarını aktaracağız bu yazıda sizlere. Simone de Beauvoir ile başlayan liste azizleri ve ünlü feministleri de içeriyor. Anne Frank’i yaşı dolayısıyla listeye yerleştirmemiş olsam da onun aşkını en taze besleyen kişilerden biri olduğumu belirtmek istiyorum 🙁

Simone de Beauvoir

Varoluş Filozofu, yazar ve siyasal teorisyen. Kadın haklarının ünlü savunucusu. Eseri “İkinci Cins” adeta kadın hareketinin manifestosu olmuştur. Feminizm’in kurucusu olarak anılır. Jean-Paul Sartre ile yaşadığı aşk destansıdır. Aşklarının en büyük kanıtı Fransa’daki ortak mezarlarıdır. Yazdığı romanları, şiirleri, makaleleri ve kitapları ile kadın savunusunun bayraktarlığını yapmıştır. Sol, kadın, hak ve aşk denilince akla gelen öncü isimlerdendir.

Susan Brownell Anthony

Amerika Kadınlara Oy Hakkı Ulusal Derneği’nin kurucusu ve teorisyen. Yeni kıt’ada kadının varlığı üzerine büyük mücadele vermiş ve Avrupa ve Amerika’da yılda 75-100 konuşma yapacak kadar ünlenmiştir.

Rosa Luxemburg

Büyük yazar, devrimci, teorisyen ve filozof. Clara Zetkin ile birlikte Avrupa kadın hareketinin temellerini atmışlardır.

Rosa Parks

1955’te renklere göre bölümlenmiş bir otobüste bir beyaza yer vermeyi ret ettiği için tutuklanan Rosa, Amerika’daki ırk ayrımcılığını ifşa etmiş ve büyük bir hareketliliğe sebep olmuştur. Siyah kadın hareketinin simge isimlerindendir. Siyahlar ve kadınların halklarını için simgesel bir yaşam sergilemiştir.

Rahibe Teresa

1910 yılında henüz Osmanlı’dan kopmamış olan Arnavutluk’ta doğmuştur. Doğum adı; Agnes Gonca Boyacı’dır. Arnavut rahibe, Hindistan vatandaşıdır. 1979’da nobel barış ödülü ile onurlandırılmıştır. Bütün aile mirasını Kalküta’da açtığı barınakta açları doyurarak tüketmiştir. Ölümünden sonra kilise tarafından aziz ilan edilmiştir. Hareketini dernekleştirdiği yıllarda inancını sorgulamaya başladığı günlüklerine yansımıştır. Sadece kendi elleriyle 30.000 kişiyi ölmekten kurtardığı rivayet edilir.

Margaret Sanger

Doğum kontrolü ve cinsel eğitimin devrimci savunucularındandır. ABD’de ilk doğum kontrol kliniği açmış ve kadınların kendi bedeni üzerindeki egemenliklerini sağlamayacak ilk pratik uygulamayı başlatmıştır. Yasal düzenlemeler için kampanyalar yapmış ve ömrünü kadının cinsel özgürlüğü için vakfetmiştir.

Katharine Hepburn

Kadın imajının sinema perdesindeki en eski ve sağlam temsilcisidir. 1999 yılında AFI tarafından gelmiş geçmiş en iyi kadın aktris olarak ilan edilmeseydi de canlandırdığı kadınlar ve sosyal hayatta temsil ettiği değerler ile topluma öncülük etmiştir.

Indira Gandhi

Mahatma Gandhi ile doğrudan bir kan bağı olmayan Indira, ülkesinin bölünmemesi için uğraş vermiş ve Hindistan’ın Annesi olarak anılmıştır. (Bir erkek tarafından öldürülünce, uğraşları yarım kalmış ve Hindistan, Bangladeş ve Pakistan birbirlerinden ayrılmıştır.)

Marie Curie

Radyoaktivite üzerine çalışmaları ile kimya tarihine adını yazdıran ünlü kimyacı Polonya asıllı bir Fransızdır. Element tablosundaki iki atomu keşfeden kadın kimyager, ilk çalışmalarını eşinin imzasıyla yayınlamak zorunda kalsa da sonraları değeri anlaşılmış ve tarihe adını altın harflerle yazdırmıştır.

Florence Nightingale

Doğum günü olan 12 Mayıs’ın Hemşirelik Günü ilan edilebilecek kadar ismi hemşirelik ile özdeşlenen Florence, 1820 İngiliz doğumludur. Kırım Savaşı sırasında İstanbul’da görev yaptığı yıllarda ülkemizdeki tıbbi hijyen konularında birçok yenilikçi pratiği de icat etmiştir. Kadın, insanlık vicdanında onun sayesinde temiz bir yere yerleşmiştir.


admin

0 Yorumları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

appnexus



Facebook Paylaş

Etiketler