aylara göre bebek beslenmesi, Bebeklerin özellikle ilk bir yaş içerisinde beslenmeleri çok önemlidir. Zira bu dönem içerisinde bebeklerin en önemli organları gelişir. Bu dönemde oluşabilecek olan bir sağlık sorunu bebeği hayatı boyunca takip edebilir. İlk 4 ay boyunca bebeğin sadece anne sütü ile beslenmesi gerekiyor. Bu dönemden sonra sadece anne sütü yeterli olmayacaktır, ek besinlerle yardımcı olmalısınız.

4. Aydan İtibaren Beslenme

Anne sütüne ek olarak, başlanabilecek ek gıdalar:

Sütlü kaşık maması
Meyve püresi
Tahıllar, lif ve demir açısından zengin besinlerdir; özellikle C vitamini içeren meyvelerle alındığında demir emilimi artar. Bebeğe ilk başlanacak tahıl sindirimi en kolay olan pirinç olmalıdır.

Meyve püreleri genelde ara öğünlerde tercih edilmelidir. Akşam üzeri yada öğleye doğru verebilirsiniz. En iyi başlangıç meyveleri; elma, şeftali, muz, armut olabilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta meyveler mevsiminde verilmelidir. Muz kabızlık yapabilir. Bu nedenle çok sık verilmemesi gerekir.

5.-6. Ayda Beslenme:

Anne sütüne ve önceki aya ilave olarak başlanabilecek ek gıdalar;

Tahıllı kaşık maması
Sebze püresi (Sebze Çorbası)
Yoğurt
Bu aylarda bebeğinizi farklı tatlardaki meyve ve sebzelerle tanıştırarak, onu değişik besinlere alıştırabilirsiniz. Günde 2-3 kez meyve tüketimi, kabızlığı önler ve sağlıklı bağırsak hareketleri bakımından önemlidir.

Sebze çorbalarına ilk olarak patates, havuç ile başlayabilir sonra kabak, taze fasulye, bezelye ve enginar ilave edebilirsiniz. Başta sadece tek bir sebze ile başlamalısınız. Daha sonra bu sebzeleri ikili, üçlü karıştırarak basit sebze çorbaları yapabilirsiniz. Patates kabızlık yapabilir. Bu nedenle onu diğer sebzelerle karıştırarak verin.

7.-8. Ayda Beslenme:

Anne sütüne ve önceki aya ilave olarak başlanabilecek ek gıdalar:

Yumurta Sarısı
Tuzsuz Peynir
Balık eti
Bebeklere 7. aydan sonra, demir bakımından zengin gıdalar verilebilir. Kırmızı et, yeşil yapraklı sebzeler ve yumurta sarısı bu gıdalardan bazılarıdır.

Kahvaltıda kullanacağınız peynir tuzsuz olmalı, en iyisi lor peyniri yada keçi peyniridir. Peyniri suda bekleterek tuzunu alabilirsiniz.

8. aydan itibaren:

Taze balık ve bakliyatlar verebilirsiniz.

9.-10. Ayda Beslenme

Makarna, bulgur, pirinç pilavı
Sofra yiyeceklerinin tattırılması
11.-12. Ayda Beslenme:

Çocuk bu dönemde aile sofrada ne yiyorsa tattırılmaya başlanır.
1 yaş sonrası yumurta beyazı kullanabilirsiniz.


admin

0 Yorumları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

appnexus



Facebook Paylaş

Etiketler