Halikarnas Mozolesi

Yunan ve Mısır mimarisinin özellikleri kullanılarak yapılan Halikarnas Mozolesi bir anıt mezardır. Dünyanın yedi harikasından biri olan bu yapının kolonlarında Yunan mimarisinden esintiler, piramit çatısında ise Mısır mimarisi özellikleri kullanılmıştır. Bu anıt mezar M.Ö. 353 yılında vefat eden Karya kralı için eşi ve kız kardeşi tarafından o dönemdeki adı Halikarnasos olan günümüzde ise Bodrum olarak bilinen yerde yaptırılmıştır. Bu yapının çok büyük olmasından dolayı eser mozole olarak anılmıştır.

Halikarnas Mozolesi günümüzde açık hava müzesi olarak kullanılmaktadır. Mozolenin içi bodrum tipi bir eve benzemektedir. Mozolenin sol tarafında kalan uzun yapıda kabartmalar, yapılan maket ve çizimler bulunur. Mozolenin yapıldığı yer günümüzde bir çukurdur. Anıt mezarın zeminin ebadı 32×38, uzun kenarı ise 242,5 kısa kenarı ise 105 metre olan bir bölgenin kuzeydoğusunda yapılmıştır. Mozole 4 bölümden meydana geliyordu. En alt kısımda bulunan yüksek kaidenin üzerinde tapınak bölümü var. Kenarlarında 11, kısa kenarında 9 adet olmak üzere 26 adet İon sütunlar yer alıyordu. Bu bölümün üzerinde 24 basamaktan meydana gelmiş olan piramit çatısı ve bunun üzerinde de 4 adet atın çektiği arabada Kral Mausolos ve eşinin heykelleri yer alır. Anıt mezarın yüksekliği konusunda 55 metre olduğuna dair bilgiler vardır. Bu yükseklik günümüzde yaklaşık 20 katlı bir binanın yüksekliğine eşittir. Anıt mezar varlığını 1500 yıl sürdürmüştür. Ardından yapı, bir depremde yıkılmıştır. 1402 yılında Bodrum’a gelen Saint Jean şövalyeleri zamanında da yapı yıkıktı.  Taşları sökülerek Bodrum Kalesi’nin yapımında kullanılmıştır. Şövalyeler mezarı tahrip etmişlerdir ama kralın esas mezarını bulamadıkları için buraya zarar verememişlerdir. Mezar odasını kapatan 2 ton ağırlığında olan dikdörtgen bloklardan bir tanesi koridorun iç kısmında bulunmuştur. Daha sonra bu taş blok bir İngiliz arkeolog tarafından yapılan kazı çalışmalarında yerine götürülmüştür.

Halikarnas Mozolesine ait kabartmalar, atlı arabanın parçaları, Mausolos ve eşine ait heykelcikler İngiltere’de British Museum’da sergilenmektedir. Abdülmecit zamanında ise Bodrum Kalesi’nin yapımında kullanılan ve mozoleye ait olan kabartmalarda padişahtan izin alınarak Londra’ya götürülmüştür.


editor

0 Yorumları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

appnexus



Facebook Paylaş

Etiketler