Eklemlerde biriken ürik asitler ekleme zarar vererek iltihaplanmaya neden olur. Ürik düzeyi yükselmesi ise gut hastalığına yol açar. Gut hastalığı ve diyet konusunda dikkatli davranılması gerekiyor. Bunun için gut hastaları hayvansal proteinlerden fazla miktarda tüketmemeli. Alkol kullanılmaması da önerilmekte. Sağlıklı bir vücut ağırlığına sahip olunması son derece önemlidir. Yağ oranı düşük olan süt ürünleri diyet programında yer alır. Alkollü ve mayalı içecekler gut hastalığının en büyük düşmanıdır.

Gut Hastalığının Belirtileri ve Diyet Programı

Eklem bölgesinde ağrı, aşırı ısı hissedilmesi, şişkinlik ve katılık en önemli belirtileridir.  Eğer ağrı çok şiddetli ise hafif bir dokunuş ile bile belirgin ağrılara yol açar. Öncelikle baş parmağı etkiler. Ayağın üst kısmında, topuklarda, parmaklarda ve kol bileklerinde de oluşabilir. Çoğunlukla tek bir eklemde oluşur. Ancak zamanla ataklar fazlalaşır. Ailesinde gut hastası olan kişiler, fazla kilosu olanlar gut hastalığında risk altındadır. Bu rahatsızlık erkeklerde daha fazla görülür. Şeker hastalarında ve hayvansal besinleri fazla tüketenlerde de gut rahatsızlığı görülüyor.

Deniz ürünleri, ıspanak, karnabahar, mantar, hindi, koyun eti, pürin içeriği düşük olan besinlerden uzak durulması gerekiyor. Gut hastalığı ve diyet; kiraz, çilek, ananas, kiraz gibi taze meyveler diyet programında mutlaka yer almalı. Özellikle kirazın aç karnına yenilmesi plazma ürik seviyesinde bir düşüşe neden olduğu ve gut hastalığına son derece iyi geldiği kanıtlandı.


editor

0 Yorumları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

appnexus



Facebook Paylaş

Etiketler