Beslenme, her yaş grubunda büyük bir öneme sahiptir; fakat bebeklik ve çocukluk dönemleri gelişimin en kritik aşamaları olması nedeniyle bu dönemlerdeki sağlıklı beslenme daha da fazla önem arz etmektedir. Peki, çocuklarda sağlıklı beslenme politikamız nasıl olmalıdır? Kuşkusuz, birçok ebeveyn bu konuda yeterli bilgiye sahip değil. Büyüklerinden, çevrelerinden duydukları ve gördükleri beslenme şekli ne ise doğru veya yanlış araştırmadan bunu kendi çocuklarına da uygulamaktadırlar. Bu yazımızda çocuklarınızın gelişimine katkıda bulunacak en sağlıklı beslenme şeklini anlatacağız.

Çocuklarınızın sağlıklı beslenmesini istiyorsanız, öncelikle sizin onlara örnek olmanız gerekmektedir. Unutmayın ki çocuklar herkesten önce ebeveynlerini taklit ederler. Çocuklarınıza abur cubur alışkanlığı kazandırmamaya çalışın. Abur cubur konusunda mücadele edemiyorsanız, sağlıklarına faydalı gıdalardan faydalanmaya çalışın. Örneğin; ceviz, fındık, leblebi… gibi gıdaları abur cuburların yerine çocuklarınıza yedirebilirsiniz.

Çocuklarınızın yemek yeme konusundaki olumlu davranışlarını her zaman pekiştirin. Faydalı gıdalar tükettiklerinde verilen sözlü ödüller, çocuklarınızın bu davranışı sık sık tekrarlamasını sağlayacaktır. Çocuklarda sağlıklı beslenme hususunda atacağınız adımlarda kesinlikle maddi ödülleri tercih etmeyin. Maddi ödüllerin sıkça çocuklara verilmesi, onlarda çıkarcı davranışlara eğilimi arttıracaktır.

Çocuklarımıza hangi gıdaları tükettirmeliyiz?

  • Et: Çocuk gelişiminde çok önemlidir. İçerisinde barındırdığı B vitamini, çocukların organlarının sağlıklı gelişiminde büyük öneme sahiptir.
  • Süt: Özellikle sağlıklı kemik gelişimi için günde en az 2 defa tüketilmesi gereklidir.
  • Yumurta: Protein deposu olan yumurtayı çoğunlukla haşlanmış şekilde tükettirmek, çocukların beyin gelişimine oldukça fayda sağlayacaktır.
  • Balık: Haftada en az 2 defa balık tüketimi, bütün uzmanlar tarafından her yaş grubundan insana önerilmektedir. İçerisindeki çinko, demir ve omega 3 çocuklarımızın gelişimine (özellikle beyin gelişimine) büyük katkı sağlamaktadır.
  • Yoğurt: Çocukların bağışıklık ve sindirim sitemini geliştirir. Günlük olarak tüketilmesi önemlidir.

Yukarıda yazdığımız gıdaların dışında çocuklarda sağlıklı beslenme için günlük olarak meyve tükettirmemiz gerekmektedir. Her vitamin grubundan mevsiminin meyvelerini çocuklarımıza tükettirmeliyiz. Elma, portakal, çilek, karpuz, kayısı, şeftali, mandalina, armut, ayva, erik, yaban mersini, kavun, kiraz, vişne… her gruptan meyvenin beyin gelişimi, cilt sağlığı, bağışıklık ve sindirim sisteminin gelişimi, ağız ve diş sağlığı… vesaire birçok açıdan vücuda saymakla bitmeyecek kadar çok faydaları vardır.


editor

0 Yorumları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

appnexus



Facebook Paylaş

Etiketler