sağlıksız sanılan yiyeceklerin yararları, Dünya genelinde üretilmekte olan sayısız, sayması imkansız yiyecek türü bulunuyor. Bizim ülkemizde birkaç sebzeyle sınırlı sayıda yemek yapılırken bazı ülkelerde o besinler neredeyse ana yemek kaynağı. Bunların yanı sıra bir de dünya genelince sağlıksız olarak nitelendirilen ve doktorlar tarafından da önerilmeyen yiyecekler bulunmakta. Bunların fazlasının zararlı olduğunu tabi ki kabul etmeliyiz. Ancak gerektiği dozda alındığı takdirde sağlıksız sanılan yiyeceklerden de fayda alabilirsiniz.

Patates kızartması, kumpir, ketçap ve mayonez , patatesi kötü şöhrete kavuşturuyor. Aslında patates oldukça güçlü bir C ve B6 vitamini ve lif kaynağı. Salsa sosu, zeytin yağı, sarımsak gibi tatlandırıcıları patatesle birlikte tükettiğinizde sağlıklı beslenme sınırlarını aşmıyor.

Herkes fıstık ezmesinden korkuyla bahsediyor. 2 yemek kaşığı fıstık ezmesinde 200 kalori bulunmasına rağmen bu lezzetli yiyecek aslında çok da korkutucu değil. Bunun nedeni de fıstık ezmesinde bulunan faydalı yağ ve besin maddeleri. Fıstık ezmesinde bulunan yağların, diğer yiyeceklerdeki besin maddelerinin, vitamin ve minerallerin vücudunuz tarafından emilmesine yardımcı olma özelliği var. İçerisinde şeker, krema ve yağ eklenmiş olan fıstık ezmeleri yerine doğal ve yalnızca kuruyemişler kullanılarak yapılmış olanları tercih edebilirsiniz.

Az miktarda tüketilen tereyağı sağlığınız için hiç de zararlı değil. Hamur işlerinde kullanılan margarinler tereyağına göre 5 kat daha fazla trans yağ içerir ve kötü kolesterol seviyesini yükseltir. Tereyağında , margarine oranla daha fazla doymuş yağ içerir fakat yeni yapılan araştırmalar tereyağı tüketiminin kalp rahatsızlıklarıyla bir ilgisi olmadığını söylüyor. Bu tereyağını istediğiniz kadar yiyebileceğiniz anlamına gelmiyor fakat küçük bir parça tüketmek de sizin sağlığınızla oynamış olmaz.

İnsanlar şekeri çok az besin değeri olan fakat yüksek kalorili pasta gibi yiyeceklerle bağdaştırıyor. Şeker tükettiğinizde vücudunuz bunu glukoza yani vücudunuzun ihtiyacı olan önemli bir enerji kaynağına çeviriyor. Meyve gibi besinlerde doğal şeker bulunur. eğer uyguladığınız diyet gerçekten sağlıklıysa çay ve kahvenize bir çay kaşığı bal eklemenizde bir sakınca yok. Vücudunuzun ihtiyacı olan şekeri meyvelerden temin edin, ve çikolatalı pastaları özel günlere saklayın.

Sıcak çikolata hastalıklara karşı mücadele eden polifenol adı verilen içerik bakımından oldukça zengin. Fakat aynı durum işlenmiş sütlü çikolata için geçerli değil. Sağlıklı bir fincan sıcak çikolata içmek için soya sütünü ya da az yağlı sütü ısıtın ve içerisine 2 yemek kaşığı tatlandırılmamış kakao ekleyin. Tadını güzelleştirmek için de 1 damla vanilya esansı ya da bal ilave edebilirsiniz.

Pizza herkesin en sevdiği yiyeceklerden biri. Eğer pizza yemek ve keyif yapmak istiyorsanız ince hamur seçeneğini tercih edin. Peynir miktarını abartmadan sebzeli çeşitlere yöneldiğinizde çok da zararlı bir yiyecek seçmiş olmayacaksınız.

Sinema denilince akla ilk gelen şey olan patlamış mısırların bol yağlı ve tuzlu olduğu doğru. Fakat az yağda patlatılan ya da mikrodalga fırınlarda yapılan seçenekler popocornları sağlıklı birer atıştırmalık haline getiriyor. Tek yapmanız gereken tuzu ve yağı azaltmak.

Spor içecekleri genellikle şekerli meyve suları ve gazlı içeceklerle aynı kategoriye dahil ediliyor. Televizyon izlerken içmemeniz gereken bu içecekler bir amaç uğruna çok çalıştığınız zamanlarda size destek olmak için yanınızda. Terlediğinizde kaybettiğiniz su ve elektrolidleri yenileyen, hızlıca enerji bulmanız için karbonhidrat desteği yapan bu içecekler egzersiz sonrası atıştırmalıklarla aynı kaloriye sahip. Bu içecekleri spor yaparken tüketmeyi tercih edin.

Tam tahıllı seçenekleri tercih ettiğiniz sürece karbonhidratlar düşündüğünüz kadar sağlıksız değil. Makarna ve ekmekleri tam tahıllı seçeneklerden tercih edin. Kahverengi pirinç, kinoa gibi karbonhidratlar sağlıklı beslenme düzeninizin bir parçası olabilir. Kötü bir şöhrete sahip olmalarına rağmen lif ve besin maddeleri bakımından zengin içeriğe sahipler. Karbonhidratlar bağışıklık sistemini destekler, şişkinliği önler ve sindirim sisteminizi düzenler.

Yeni bir araştırmada, normal ve az yağlı süt ürünlerinin, kan basıncını düşürdüğü, kan şekerini dengelediği , kilo kontrolü sağladığı ve hatta ömrü uzattığı ortaya çıktı. Yalnız bir gün içerisinde 2,5 porsiyon peynir yeme hakkınız olduğunu unutmayın!

Normal salata sosları kötü şöhretlerine rağmen düşündüğünüz kadar zararlı değil. Üzüm çekirdeği yağı, ayçekirdeği yağı ve zeytinyağı gibi sağlıklı sebze yağları vücudunuzun besin maddelerini emmesini sağlar. Bu nedenle tam yağlı salata sosları, yediğiniz yeşilliklerin daha faydalı olmasını sağlar. Tuz ve şeker ilaveli, mayonezli soslar yerine zeytin yağı gibi doğal sosları tercih edin.


admin

0 Yorumları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

appnexus



Facebook Paylaş

Etiketler