Nadir görülen mantardan kaynaklı saç dökülmesi saç kırana benzer ve bulaşıcıdır. Saç dökülmelerine neden olan mantarlar sadece saçla sınırlı kalmayabilir. Deride, tırnaklarda, ayak parmakları arasında mantar enfeksiyonuna neden olduğu gözlemlenebilir.

Bunu saç kıran hastalığından ayıran en belirgin özellik hastalığın başlangıcında görülen saç köklerindeki akıntıdır. İki hastalık karıştırılmamalıdır. Saç kıranın bulaşması söz konusu değildir.

Saç Kıran Hastalığı Genetik midir ?

Yapılan bilimsel araştırmalarda alopesi areata hastası kişilerin geçmiş nesillerine bakıldığında, toplumda görülme yüzdeleri ile ailede görülme yüzdeleri büyük yakınlık göstermiştir. Bu da hastalığın genetik olmadığını kanıtlar niteliktedir.

Hastalığın aynı aile içerisindeki bireylerde görülmesi genetik olduğunu akıllara getirse de, bunun nedeni aile bireylerinin aynı olayları yaşaması dolayısı ile ortak stresli bir ortamda bulunması veya aile bireylerinden birinin bu hastalığa yakalanması sonucu diğer fertlerin girdiği strese bağlanmaktadır.

Saç Kıran Hastalığının Tedavisi Mümkün müdür?

Tedavisi bulunan bir hastalıktır. Saç dökülmeleri arasında tedavisi en kolay hastalık olarak nitelendirilir.

Öncelikle saç kıran olan kişinin hayatındaki stresten tamamen kurtulması gerekmektedir. Çünkü stres bu hastalıkta en önemli etkendir.

Sarımsağın da gözle görülür şekilde etki ettiği bilinmektedir. Sarımsak ortasından kesilir ve saplı kısmından tutularak döküntü olan bölgeye sürülür. Sürülen bölgede tahriş ve yanma meydana gelebilir.

Ancak yine de uzman bir dermatoloğa mutlaka danışılması gerekir.

Bilimsel Tedavi Yöntemleri:

*Kortizon içerikli merhem ve enjeksiyon yaygın olarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. Başlangıç aşamasında olan hastalara merhem uygulanırken, daha ileri ve ağır vakalarda enjeksiyon yöntemi kullanılmaktadır. Olumlu sonuç alma ihtimali %70 civarındadır.

*DPCP (difensipron) da hastalığın tedavisinde kullanılan yöntemlerdendir. Ancak genetik yapıda değişikliğe yol açtığı ve kısırlığa neden olabildiği için fazla tercih edilmemektedir.

*SADBE (squarik asit di butik ester) saç kıran tedavisinde en etkili yöntemdir. Vücudun ürettiği kıl köklerindeki hücrelere zarar veren maddenin zararını en aza indirir. Başarı oranı %95 civarındadır. Bu nedenle en çok tercih edilen yöntemdir.


editor

0 Yorumları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

appnexus



Facebook Paylaş

Etiketler