kürtajın riskleri, Artık rahimde büyümeye başlamış ve ceninden çok bebek hali almış olan çocuğunuzun rahimden alınmasına kürtaj adı veriliyor. Ülkemizde kürtaj çok sıkı kurallarla denetlenirken, sadece tıbbi derecede şart olduğu durumlarda yapılabiliyor. Bu konu ülkede aylarca protesto edilmişti. Her neyse, ister bebeği siz istemezsiniz, ister tıbbi olarak aldırmak zorundasınız; bu işlemi isterseniz yurt dışında da yaptırabilirsiniz. Ancak kürtaj sanıldığı kadar kolay bir iş değildir, birçok risk barındırır. Kürtaj yaptırmadan önce mutlaka yaptıracağınız merkez hakkında iyi bilgiler edinin, tek bir olumsuz yorum dahi görseniz bile oradan geri durun. Biz de bu yazımızda sizler için kürtajın riskleri adında bir detaylı liste oluşturduk.

Kürtajın Riskleri Nelerdir?

*Rahim Delinmesi (Perforasyon): Gebe Rahmi yumuşak olduğu için dikkatsiz uygulamalar sonucu delinebilir. Bu risk gebelik yaşı büyüdükçe artış gösterir. Delinme alanı büyük ve kanamalı ise derhal ameliyata alınır.

*Enfeksiyon: Steril olmayan ortamlarda yapılan ameliyatlar veya kişinin ihmalleri sonucunda enfeksiyon gelişebilir. Bu durum fallop tüplerinde hasara ve rahim içi yapışıklığa yol açmaktadır.

*Parça Kalması (Rest Plasenta): Kürtajdan sonra yaşanan yoğun kanamaların nedenidir. Tedavi olarak kürtaj işlemi tekrarlanır.

*Rahim İçi Kan Birikmesi (Hematometra): Çok nadir görülür ve ağrılıdır. Rahim toplanmaz ve rahim ağzı kapanır bu durum kan birikmesine yol açar.

*Başarısız Kürtaj: Önceden yapılan rahim müdahaleleri (rahim ağzı yaraları, konisazyon, sezaryen ameliyatlar, doğumsal rahim şekil bozuklukları, çift rahim anomalileri gibi nedenlerden dolayı rahim ağzı açılamaz ve işlem gerçekleştirilemez.

*Yapışıklık Sendromu (Asherman): Kürtaj sonrası kısırlığa yol açan nedenlerden biridir. Rahim içi duvarlarda gelişen yapışıklık sonucu adet görememe halidir. Kürtaj sonrası enfeksiyonu nedeniyle oluşur. Tedavi olarak spiral takılır ve hormon ilaçları kullanılır.

*Gebeliğin Devam Etmesi: Gebelik kesesinin rahim içerisinde görüntülenemeden (5 haftalıktan erken gebeliklerde) kürtaj işlemi yapıldığında gebelik devam edebilir.


Zaman Kaybetmeden Doktorunuzu Arayınız!

*İşlem sonrası fenalık, baygınlık, kendinden geçme hissi yaşarsanız.

*Kanamanız çok fazla ise ve gittikçe şiddetleniyorsa

*Kürtaj uygulamasının üzerinden 12 20 gün geçmesine rağmen adet sancıları ve kanamalarına benzeyen kanamaların devam etmesi

*Sancılı ve kramp tarzı şiddetli ağrılarınız varsa

*Yüksek ateş ve kötü kokulu akıntılarınız varsa

*Gebelik belirtilerinin hala devam ettiğini düşünüyorsanız


admin

0 Yorumları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

appnexus



Facebook Paylaş

Etiketler