hamilelikte babalık, Hamilelik biz kadınlar temelli bir dönem olsa da burada eşlerin, baba adaylarının büyük bir yardım içerisinde olması gerekiyor. Kadın hamilelik süresince neşeli gözükse de aslında büyük bir telaş ve stres altındadır. Her şeye yetişemez ve bu yüzden bazen kendini suçlu hissedebilir. Burada erkeklere düşen şey ise hamilelikte babalık görevlerini yerine getirmek. Biz de bu yazımızda sizler hamilelikte babaların neler yapması gerekir sorusunun cevabını detaylı bir şekilde verdik. Artık eşiniz daha rahat edecek.

Bazı durumlarda cinsel ilişki sakıncalı
Gebelikte kanama ve ağrı olmadığı durumlarda cinsel beraberliğin sakıncası olmadığını söyleyen Eraydın şöyle devam etti: “Eşlerin çalışma koşulları uygun oldukça gebelik takiplerine birlikte gitmeleri, gebelik muayenelerinde karşılarına çıkacak olumlu ve olumsuz koşulları beraber değerlendirmeleri önemlidir. Hamilelikte artan hormon düzeylerinin gebeyi ne kadar duyarlı, hassas ve alıngan yapacağını unutmamalıdır. Fakat küçük, basit şeylerin de gebeyi çok fazla mutlu edebileceğini vurgulamalıyız.”

Bebeğin cinsiyetini erkek belirler

Gebelikte ilk üç aydan sonra bebeğin cinsiyetinin belli olduğunu ve bu cinsiyeti erkeğin spermlerinin belirlediğini anlatan Op. Dr Ersen Eraydın, “Cinsel beraberlikte anne rahmine ulaşan milyonlarca spermin yarısı dişi yarısı erkek kromozomu taşır. Yumurta sadece dişi kromozomu taşır. Erkek sperm yumurtayı döllerse bebek erkek, dişi sperm yumurtaya ulaşırsa bebeğin cinsiyeti dişi olacaktır. Kısacası bebeğin dişi ya da erkek olmasını belirleyen erkeğin spermleridir” dedi.

Beslenmeyi abartmayın, fazla kilo almayın

Hamile bir kişinin günlük 2 bin 300 kalori alması gerektiğini söyleyen Dr. Ersen Eraydın hamile kişinin yakın çevresinden “Sen iki canlısın, daha fazla yemelisin” gibi cümlelerin çok fazla duyduğunu fakat hamilelikte 9 – 12 kilogramdan fazla alınmasının sakıncalı olacağını söyledi. Dr. Eraslan, “Gebelikte beslenmeye özen gösterilirken abartıya kaçılmamalıdır.

Genellikle gebelik öğrenilir öğrenilmez yakın çevreden beslenme ile ilgili öneriler ve uyarılar gelmeye başlar. Hamilesin, çift canlısın, daha fazla yemelisin, hemen bol süt içmeye başlamalısın vb. Ne yazık ki bu öneriler iyi niyetli olsa da doğru değildir. Doğum zamanı bebek ortalama 3-4 kilo, eş 900 gram, bebeğin içinde yüzdüğü su 900 gram ,büyüyen rahimin ağırlığı 900 gram, kan sıvısındaki artış birkaç kilo, göğüslerde büyüme ve vücut yağında artışla birlikte toplam 9-12 arası kilo alınır.İlk 24 haftada vücut ağırlığındaki artış 4-5 kiloyu geçmemeli sonra da haftada yarım kilo civarında kilo alınmalıdır Hamilenin günlük alması gereken toplam 2 bin 300 kaloridir. Fındık, fıstık dolu büyük bir çerez tabağıyla 5 bin kalori alacağımızı düşünmeliyiz” dedi.

Baba adayları ne yapmalı

Bebeğin kemikleşmesinin yoğunlaştığı 16’ncı haftadan itibaren günde bir litre süt ürünü tüketilmesinin bebeğin gelişimi açısından sağlıklı olacağını anlatan Dr. Eraydın baba adaylarının yapması gerekenlere değinerek, şunları söyledi: “Bulantısı olan hamile hızlı bir şekilde yataktan kalkmamalıdır. Erkekler kahvaltıyı yatağa getirerek eşlerin bulantısını önleyebilir. Rahim hızla büyürken rahmi tutan bağların gerilmesi kasık ve bel ağrılarına, bacaklarda kramplara yol açar. Bunların en önemli nedenlerinin yorgunluk ve stres olduğunu biz erkekler bilmeliyiz. Bacaklarda krampların tedavisinde kalsiyum ve magnezyumun yanında bacaklara masajın da önemli bir yeri vardır. Müstakbel babanın annenin yanında sigara içmesinin sakıncalarını vurgulamakta yarar vardır. Yine stresin erken doğumu tetikleyen en önemli faktör olduğunu biliyoruz. Bu yüzden erkek eşini stresli ortamlardan uzak tutmalı ve hamilelikte cinsel beraberlikte kondom kullanılarak gebe çeşitli hastalıklardan ve erken doğum riskinden kurtarılabilir. En önemlisi de eşlerin en değerli ürünü olan bebekleri için gereken ilgi ve sevgiyi daha anne rahmindeyken birlikte göstermelerinin ne kadar önemli olduğunu unutmayalım.”


admin

0 Yorumları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

appnexus



Facebook Paylaş

Etiketler