gebeliğin faydaları, Gebeliğin, hamileliğin kadına psikolojik olarak fazlasıyla yarar sağladığı kesin. Anne olmanın heyecanıyla dolar taşar, her şeye olumlu olarak bakarsınız. Bunun yanı sıra gebeliğin fiziksel yararları da bulunuyor; hem de hiç tahmin etmeyeceğiniz yararları. Bu yazımızda sizler için hamileliğin fiziksel faydalarını hazırladık. Ancak yazıya tam bir giriş yapmadan önce psikolojik yararlarını aktarmaya devam edelim.

Gebeliğin yararlarından biri de kadının altıncı hissini kuvvetlendirmesi, bunun yanı sıra duyuların işlevselliğini artırmasıdır. Bunu anne olmuş her kadından onaylatabilirsiniz.


1- Daha zevkli cinsellik

Hamileyken seks yapılmaz diye düşünmeyin. Yapılır, hem de daha çok zevk alınır. Çünkü hamileliğin ikinci üç aylık döneminde pelvik bölgesine kan akışı artar. Bu da birliktelik boyunca daha çok hassasiyet ve daha büyük orgazm anlamına gelir. Uzmanlar, pek çok kadının hayatları boyunca ilk kez hamilelikte orgazm ve zincirleme orgazm duygusunu yaşadığını söylüyor.

Hamilelikte sadece cinsel yaşam daha zevkli olmakla kalmıyor, kendinizi daha çekici de hissediyorsunuz. Çünkü hamilelik hormonlarının yanı sıra androjenler (kız ve erkek fetusların ikisi tarafından da üretilen erkeklik hormonları) libidoyu artırır. Hamilelik döneminde ilişkiye girmenin bebeğe zarar vereceğinizi düşünmeyin. Sadece kocaman bir karınla özellikle hangi pozisyonların uygun olduğunu kestiremeyebilirsiniz. Bunun için hamileler için seks pozisyonlarını öğrenin.

2- Adet sancılarına veda

Doğumdan hemen sonra adet döngüsü yeniden başlar. Ama beraberinde hayatınıza bir yenilik de getirir: Daha az adet sancısı yaşama ihtimali. Bazı kadınlar hamilelik ve doğum sonrasında adet sancılarının tamamen kesildiğini söylüyor. Bu ağrı azalması ya da kesilmesi durumu iyi bir gelişme olarak bilinirken, böyle bir şeyin neden gerçekleştiği tam olarak bilinmiyor. Bir teoriye göre doğum, rahimdeki prostaglandin reseptörünün etkisini ortadan kaldırıyor. Prostaglandin hormonlarının, doğum esnasında rahmi yönlendirmek gibi çeşitli görevleri var. Bu hormonların aynı zamanda adet sancılarında da rol oynadığı biliniyor. Sonuç olarak, daha az ağrı reseptörü, daha az kramp anlamına geliyor.

3- Sağlıklı alışkanlıklar edinme

Hamilelik, kötü alışkanlıkları sağlıklı alışkanlıklarla değiştirmek için bir fırsat. Örneğin, sigarayı bırakma konusunda… Ayrıca temiz hava alıp egzersiz yapma konusunda da iyi bir motivasyon aracı. Bazı araştırmalar, tip 1 ve tip 2 diyabeti olan kadınların bu hastalıkla nasıl mücadele etmeleri gerektiğini hamilelikle birlikte öğrendiklerini ortaya koyuyor. “Bebeğim için sağlıklı olmalıyım” düşüncesi, kadınların hamilelik ve hamilelik sonrasındaki hayatlarını eskisine göre daha sağlıklı yaşamalarına vesile oluyor.

4- Daha güçlü duyular

Hamileliğin, tat alma duyusunu artırdığı görülüyor, çünkü büyük olasılıkla bu dönemde koku duyusu da gelişiyor. Evet, aynı hassas koku duyusu sabah bulantılarına da yol açıyor ama bunun daha lezzetli yemekler seçmeyi de kolaylaştırdığı bir gerçek. Bazı uzmanlar, radar gibi burunların yüksek östrojen seviyesinden kaynaklandığını söylerken; bazıları, güçlü koku duyusunun, kadınların, hem anne hem de bebeğin sağlığına zarar veren sigara ya da bozuk yemek gibi potansiyel tehlikelerden uzak kalmasına yardım ettiğini düşünüyor.

5- Kanser riskinin azalması

Yapılan çalışmalar, hamileliğin meme ve yumurtalık kanserlerine karşı koruyucu etki gösterdiğini ortaya koyuyor. Araştırmalar, üç aydan daha uzun bir süre emzirmenin meme kanseri riskini azalttığını gösteriyor. Bir hipoteze göre, hamilelik boyunca yumurtlama durduğundan; tüm yaşam genelinde daha az yumurtlama daha az meme ve yumurtalık kanseri gelişme ihtimali anlamına geliyor. Bir başka teoriye göre ise meme dokusu, hamilelik ve emzirme döneminde meme kanserine daha az yatkın oluyor; çünkü doku, hormonsal olarak süt üretimine hazırlık için uyarılıyor.


admin

0 Yorumları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

appnexus



Facebook Paylaş

Etiketler