Dukan diyeti, hızlı kilo vermeyi sağlayan, fakat bu kiloların verilme sebebinin vücutta ki su ve kas oranlarının azalmasından kaynaklanan bir diyet şeklidir. Fransız beslenme uzmanı olan Pierre Dukan tarafından hazırlanan bir diyet programıdır. Protein ağırlıklı olması en büyük özelliğidir. Uygulama sırasında kullanılan pek çok ürün, her insan için aynı oranda kullanılmamalıdır. Kişilerin kilo durumuna ve metabolizmasına göre uygulama şeklinde farklılıklar göstermesi gerekir. Dukan diyeti, tamamı 100 adet olan besinler ile yapılan bir diyet şekli olup, çoğunlukla hayvansal gıdaları içeriyor. Çok kısa sürede kilo verilmesi ile ünlenmiş bir diyet şekli… Kilo vermenin hızlı olması ile diyetin bırakılması sonucunda aynı kilonun yine hızlı alınması da bilinmesi gereken bir konudur. Kilo vermenin sadece estetik anlamda değil, sağlık açısından da çok önemli olduğu düşünüldüğünde bu durumun hızlı yapılmasının ne kadar sağlıklı olup olamayacağı da tartışılan konular arasında yer alır. Her diyet gibi Dukan diyetinin de sağlık açısından fayda ve zararlarının araştırılıp uygulanması, diyet öncesinde yapılması gereken en doğru hareket olacaktır.

Dukan Diyetinin Zararları

  • Dukan diyetinin özellikle ilk zamanlarında, ağız kuruluğu, ağız kokusu, halsizlik, mide bulantısı, baş dönmesi gibi sıkıntılı durumlara sebep verebilir.
  • Protein içerikli diyetlerde olduğu gibi Dukan diyetinde de sürekli protein ağırlıklı beslenmek, proteinin gerektiğinden fazla tüketilmesine neden olacaktır. Bu durum ise kolestrolü arttırarak zaman içerisinde gut hastalığının oluşmasına sebep olabilecektir.
  • Diyet sonrasında verilen kiloların hızlı bir şekilde alınması söz konusu olabiliyor. Bunun nedeni ise diyet sırasında vücuttan sadece su ve kas dokusunda azalma görülmesidir.
  • Diyetin başlaması ile halsizlik oluşumu da söz konusu olmaya başlar.
  • Her besinin tüketilememesi, vücuda her vitamin ve mineralin hatta gerekli maddelerin girememesi anlamına geleceğinden sağlık açısından zararlıdır.
  • Aşırı protein alımı ile böbrek yetmezliği oluşma riski artabilir.
  • Aşırı su ihtiyacı oluşur.
  • Kas oranında azalma olur.

editor

0 Yorumları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

appnexus



Facebook Paylaş

Etiketler