Doğuştan kızıl saçlı ve beyaz tenli kişilerin kötü huylu ben oluşumu açısından daha büyük risk taşır.

Zamanla benlerde bir takım değişiklikler olabilir. Kolun bir bölgesinde bulunan benin gebelik döneminde alınan kilolar sebebiyle kolun biraz farklı bir bölgesine kayması mümkün ve doğaldır. Çocuklukta çıkan benlerin yetişkinlikte kaybolabileceği de gözlerden kaçırılmamalıdır. Bir benin kurcalanarak ve kulaktan dolma yöntemler ile zorlanması ve dışarıdan müdahale edilmesi istenmeyen sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Özellikle et beni türü oluşumların ya bir cilt doktoru tarafından alınması ya da sürekli ve sadece göz ile kontrol altında tutulması önerilmektedir.

Ailesinde cilt kanseri öyküsü olanlar diğer gruplara oranla daha büyük risk taşımaktadır. Bu kişilerin vücutlarında bulunan ya da daha sonra oluşan benlere karşı tedbirli davranmaları her zaman yararlarına olacaktır. Birinci derece akrabalarda cilt kanseri vakası görülmesi vücudunuzda oluşan benlerin normal bir kişide oluşan benden tam 7 kez fazla kanser riski taşıdığı düşünülmektedir. Her sağlık sorununda olduğu gibi benlerde de erken teşhisin insan hayatı üzerindeki etkileri göz ardı edilemez.

Kontrole gidilen cilt doktoru bende bir risk olduğundan şüpheleniyorsa önce bu benden bir parça alarak biyopsiye gönderir. Bende kanserli doku tespit edilirse basit bir işlemle alınan ben erken teşhis edilmiş sayılır ve böylece kanserin yayılması da engellenmiş olur. Çapı 20mm’yi aşan büyüklükteki benlerin kontrollerinin doktor tarafından yapılması önerilmektedir.

Benlerin zararlı etkilerinden korunmak için vücudun genelini güneşten korunmak, bağışıklık sistemini güçlü kılmak, vücudumuzu tanımak ve düzenli olarak takip etmek gerekmektedir.


editor

0 Yorumları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

appnexus



Facebook Paylaş

Etiketler