Dilin arka bölümünde her iki yan kısmında yer alan tonsil olarak adlandırılan bademciklerin vücuda giren mikroplar tarafından kızarıklığa, büyümeye başlaması bademcik iltihabı nedir sorusunun cevabını oluşturuyor. Özellikle çocuklarda sıklıkla rastlanılan bir hasalıktır.  5- 15 yaş grubunda ilkbahar ve kış dönemlerinde görülebilir. Badecik iltihabı bulaşıcıdır.  Tükürük, burun, boğaz sıvıları temasla ya da solunum yolu üzerinden hava yolu ile kişiden kişiye bulaşabilir.

Bademcik İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Baş ağrısı, kulak ağrısı, yutkunmada güçlük, halsizlik, iştahsızlık, ses değişmesi, iştahsızlık, ateş, titreme ve üşüme en bilinen belirtileri arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra çocuklarda mide bulantısı, kusma ya da karın ağrısı olarak da kendini gösterebilir. Bademcik iltihabı tedavisinde amaç iltihabın öncelikle yok edilmesidir. Uygun ağız bakımı, düzenli olarak sıvı alınması oldukça önemlidir.

Bunların yanı sıra antibiyotikler, ağrı kesiciler, ateş düşürücüler de iltihap tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında yer alıyor. Bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik verilmemiş ise hastalık 7-8 gün sürebilir. İlaçlar enfeksiyon belirtilerinin  azaltılmasında son derece etkilidir. Kişiler ilaçların yanında beslenme şekillerine de dikkat etmelidir. Çok sıcak ya da çok soğuk gıdalar tüketilmemeli. Yemeklerin ılık olması gerekiyor. Sebze ve meyve tüketimine de önem verilmeli. Mikroplar ile savaşabilmek adına vitamin takviyesi de alınabilir. Bademcik iltihabı nedir; tonsil adı verilen dilin arka kısmında yer alan bölümün mikroplar yolu ile iltihaplanmasıdır.


editor

0 Yorumları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

appnexus



Facebook Paylaş

Etiketler